ترمزگیری موتورسیکلت
اولین چیزی که ما را از تصادفات و برخوردهای احتمالی موقع موتورسواری نجات می دهد ترمز موتور است. پس شناخت و نحوه صحیح ترمز کردن روی موتور بسیار اهمیت دارد. در این مقاله نکاتی به شما گفته می شود تا هم به صورت اصولی و حرفه ای ترمز بگیرید و هم جانتان درامان باشد.
بعضی اوقات ممکن است لنت ترمز عقب موتور زود تمام شود یا در ترافیک ترمز عقب به درستی کار نکند یا در ترمزگیری تعادل موتور از دست برود و باعث زمین خوردن موتور شود، تمام این موارد به خاطر ترمزگیری اشتباه است. ترمزگیری در حفظ تعادل موتور تاثیرزیادی دارد و در شرایط مختلف هم، نوع ترمزگیری متفاوت است. مشکل از جایی شروع می شود که اکثر موتورسوارها عادت دارند فقط از ترمز عقب موتورسیکلت استفاده کنند، این کار باعث می شود استهلاک موتور افزایش پیدا کند و لنت ترمز عقب زود تمام شود و در ترافیک به دلیل ترمزهای مکرر روغن موتور جوش می آورد، در این صورت 10 الی 15 دقیقه باید صبر کنید تا ترمز به حالت عادی خود برگردد. در ترمزگیری شدید اگر فقط از ترمز عقب استفاده شود باعث لغزش و زمین خوردن موتورمی شود. در پیچ جاده هم نباید ترمز بگیرید زیرا باعث زمین خوردن شما می شود. بهتراست قبل از پیچ ترمزگیری را شروع کنید، سرعت موتور را با پیچ هماهنگ کنید و در پیچ موتور را با بدن خود کنترل کنید.
نحوه ترمزگیری صحیح
1- ترمز جلو با دست: ترمز جلو خیلی راحت تر موتور را نگه می دارد و به دلیل دم دست بودن آن در عکس العمل سریع به ما کمک می کند. این کار را با انگشت اشاره و وسط خود انجام دهید وبا دوانگشت دیگر همزمان گاز را هم کنترل کنید. بعضی از دستکش های موتور سواری دارای دو جای انگشت هستند که دقیقا به منظور ترمزگیری ساخته شده اند که این کار را برای موتورسوار راحت تر می کند.
2- ترمز عقب با پا: پای راست خود را روی پدال ترمز قرار دهید تا در مواقع اضطراری بتوانید سریع عکس العمل نشان دهید.
3- سیستم ترمز ضد قفل: این سیستم برای ترمزهای ناگهانی بسیار کاربرد دارد یا در شرایط آب و هوایی نامناسب مانند زمین شن و ماسه ای یا زمین خیس از سرخوردن جلوگیری می کند.
*مورد 2 و3 بسیار اهمیت دارد سعی کنید موتوری بخرید که حتما یکی از این سیستم ها را داشته باشد.
4- سیستم ترمز ترکیبی: ای سیستم بیشتر در موتورهای اسکوتر وجود دارد. در این سیستم، راننده هنگام گرفتن ترمز عقب، حدود 30 درصد از ترمز جلو هم درگیر می کند.
5- رانندگی روی زمین های شنی یا خیس: هیچ موقع روی این زمین ها ترمز ناگهانی نگیرید که باعث لغزش و سرخوردن موتورسیکلت می شود.
6- استفاده از دنده معکوس: در ترمز کردن این مورد به شدت کاربرد دارد البته خیلی هم سخت است مخصوصا در مواقع اضطراری بتوانید هم از ترمز جلو، ترمز عقب و دنده معکوس به صورت همزمان استفاده کنید.
7- اقدامات بعد از ترمزگیری: در مواقعی که یک ماشین ناگهان جلوی شما می پیچد و شما به موقع ترمز می کنید در همین موقع ممکن است یک ماشین با سرعت به پشت موتور شما برخورد کند پس اولا حتما از جفت راهنما استفاده کنید، اگر چنین سیستمی ندارید با یک هزینه جزئی می توان روی موتور نصب کرد، دیگر اینکه ترمزهای سکته ای بگیرید با این کار شما ماشین ها و موتورهای پشت سر خود را آگاه می کنید. به آینه ها هم توجه داشته باشید و در صورت وجود موتور یا ماشین پشت سر شما، آرام آرام به راه خود ادامه دهید.
8- پیشبینی حرکات: اگر یک تاکسی در جلو شما قرار دارد احتمال آن خیلی زیاد است برای پیاده یا سوار کردن مسافربه سمت راست بپیچد و ترمز کند. پیشبینی این قبیل حرکات و انجام تمرینات برای بالا بردن سرعت عکس العمل خود در ترمزگیری بسیار به شما کمک خواهد کرد.
امیدواریم این مقاله مورد پسند شما کاربران گرامی قرار گرفته باشد از حمایت و همراهی شما سپاسگزاریم.