سرویس دوره ای موتور:سرویس دوره ای موتورسیکلت را می توانید خودتان یا تعمیرکار روی کیلومترهای مختلف انجام دهید، این مسئله باعث می شود موتور در طولانی مدت عملکرد پایدارتری را داشته باشد واز طرفی آسیبی به قسمت های اصلی موتور مانند انجین، گیربکس و کمک فنرها وارد نشود. انجام منظم سرویس های دوره ای باعث می شود موتورسیکلت کمتر به تعمیرگاه برود و موتور سوار با اطمینان بیشتر سوار موتور شود.
نکاتی که در مورد سرویس دوره ای موتور در این مقاله گفته می شود روی بیشتر موتورها جوابگو خواهد بود اما مرجع اصلی آن دفترچه موتورسیکلت است که شرکت سازنده به شما می دهد. پس حتی اگر موتور دست دوم خریداری می کنید سعی کنید دفترچه آن را هم داشته باشید، همچنین می توانید نام موتورسیکلت خود را در گوگل وارد کنید و دفترچه را به صورت فایل دریافت نمایید.
اولین بخش قابل توجه برای سرویس دوره ای موتور، انجین موتور است. روغن موتورسیکلت، بستگی به نوع و کیفیتی که دارد باید بین 1000 تا 2000 کیلومتر تعویض شود. برای استفاده از روغن موتور مورد نظر حتما از دفترچه راهنما کمک بگیرید.هیچ وقت از روغن ماشین برای موتورسیکلت استفاده نکنید. در ماشین روغن انجین و روغن گیربکس جداگانه استفاده می شود اما در موتور این دوتا روغن یکی است. اگر موتورسیکلت دارای فیلتر روغن است، با هر بار تعویض روغن سعی کنید فیلتر آن را هم عوض کنید زیرا درون انجین همیشه براده آهن وجود دارد که وارد فیلتر روغن می شود، در صورت استفاده طولانی مدت از فیلتر آن براده های آهن دوباره وارد انجین شده و موتور را خراب می کند. بعضی ار موتورها هم به جای فیلتر، صافی دارند که با هر بار تعویض روغن آن را شستشو دهید.
حالا می رسیم به آب و ضدیخ، در صورت نگهداری اصولی از موتور پیشنهاد می شود ضدیخ را هر دو سال یکبار تعویض کنید اما در کیلومترهای مختلف حتما سطح آب موتور را بررسی نمایید.
سیستم سوخت رسانی: اگر موتور دارای انژکتور باشد هر 15000 تا 25000 کیلومتر بستگی به کیفیت سوختی که استفاده می کنید انژکتور را برای سرویس کامل به تعمیرکار نشان دهید، هچنین پیشنهاد می شود فیلتر بنزین را هم با هر بار سرویس انژکتور تعویض کنید. در صورت کاربراتور بودن سیستم سوخت رسانی موتور هر 5000 تا 10000 کیلومتر سیستم را برای سرویس به تعیرگاه ببرید.
شمع موتور: سه نوع شمع وجود دارد؛ شمع های مسی که طول عمر آنها 3000 تا 5000 کیلومتر است، شمع های پلاتینیومی که طول عمر آنها بین 5000 تا 10000 کیلومتر است و شمع های ایریدیومی که بین 10000 تا30000 کیلومتر عمر می کنند. میزان عمر این شمع ها به رانندگی شخص نیز بستگی دارد که ممکن است بیشتر یا کمتر عمر کنند برای پیدا کردن شمع مورد نیاز موتور خود به کد روی شمع و دفترچه راهنما توجه کنید.
فیلتر هوا: عمر مفید فیلتر هوا بین 10000 تا 20000 کیلومتر است اما به آب وهوای شهری که شخص زندگی می کند به شدت بستگی دارد. شهرهایی با آلودگی هوای بیشتر نیازمند تعویض زودتر فیلتر هوا هستند.
فیلرگیری: این مورد صددرصد کار تعمیرکار است، و شما باید بین 10000 تا 150000 کیلومتر موتور را برای فیلرگیری به تعمیرگاه ببرید.
گیربکس موتور: اگر موتورسیکلت دنده ای باشد بسته به رانندگی شخص، بین 15000 تا 30000 کیلومتر باید صفحه کلاج موتور تعویض شود. اگر سرویس این قسمت با تاخیر انجام شود به دیگر قطعات موتور آسیب خواهد زد. در صورت اتومات بودن موتور تا 5000 کیلومتر سیستم کلاج موتور را سرویس کنید و روغن گیربکس را هم عوض کنید در موتورهای اتومات روغن های انجین و گیربکس دو روغن مجزا هستند. در موتوهای دنده ای حداقل ماهی یکبار زنجیر موتور را با اسپری مخصوص یا گازوئیل تمیز کنید. روغنی بودن زنجیر باعث جذب گرد و خاک می شود و برای عملکرد بهتر زنجیر حتما آن را تمیز کنید و مجدد گیریس بزنید. برای تعویض زنجیر با توجه به تمیزکاری مداوم می توانید بین 15000 تا 25000 کیلومتر آن را عوض کنید.
کمک فنرها: ساخت کمک فنرها به نوعی است که خیلی دیر به دیر نیاز به سرویس دارند، معمولا بین 20000 تا 30000 کیلومتر تعویض می شوند.
باتری موتور: جزء قطعاتی است که در صورت با کیفیت بودن تا 2 سال هم دوام می آورد. ولتاژ باتری موتور قبل از استارت باید 12 ولت و بعد از استارت باید بین 13/7 تا 14/7 ولت باشد، اگر این اعداد فرق داشتند باید به فکر تعویض باتری باشید.
رینگ و لاستیک: قطعاتی هستند که در هنگام سرویس دوره ای خیلی به آنها توجه نمی شود در صورتی که مستقیم با جان شما در ارتباط است. لاستیک های اسپرت در صورت داشتن خمیدگی یا پارگی نیاز به تعویض دارند و لاستیک های پره ای معمولا هر 10000 کیلومتر نیاز به سرویس دارند. عاج لاستیک هم در صورت پارگی یا برآمدگی نیاز به تعویض دارد.
سیستم ترمز موتور: هر 5000 تا 10000 کیلومتر دیسک های ترمز موتور را چک کنید تا دچار ساییدگی نشده باشند. زمان تعویض لنت های ترمز بستگی به رانندگی شخص دارد، عمر مفید لنت ترمز بین 7000 تا 13000 کیلومتر است. روغن ترمز را هم زمانی عوض می کنند که تغییر رنگ پیدا کرده باشد که این معمولا بین 30000 تا 40000 کیلومتر اتفاق می افتد.
در آخر باز هم تکرار می کنیم که تمام این اطلاعات را با دفترچه راهنمای موتور خود مقایسه کنید. این نکات، اعداد و ارقام حدودی هستند و مرجع اصلی شما باید دفترچه راهنما باشد. لطفا تمام موارد را در سرویس های دوره ای انجام دهید تا هزینه تعمیر کمتری را پرداخت نمایید و مهمتر از آن سلامت جان خود را تضمین کنید.
امیدواریم این مقاله مورد پسند شما کاربران گرامی قرار گرفته باشد از حمایت و همراهی شما سپاسگزاریم.